Alt om gelée royale

Gelée royale er et sekret fra honningbien, der bruges til at fodre larver og voksne dronninger. Det udskilles af kirtlerne i hypopharynx hos ammebier og gives til alle larver i kolonien, uanset køn eller kaste.

Under processen med at skabe nye dronninger bygger arbejderbier specielle dronningeceller. Larverne i disse celler fodres med store mængder gelée royale. Denne type fodring udløser udviklingen af dronningens morfologi, herunder de fuldt udviklede æggestokke, der er nødvendige for at lægge æg.

Gelée royale bruges undertiden i alternativ medicin under kategorien apiterapi. Det sælges ofte som kosttilskud til mennesker. Men Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet har konkluderet, at det nuværende bevis ikke giver grund til at hævde, at indtagelse af gelée royale har sundhedsmæssige fordele for mennesker.

I USA har Food and Drug Administration anlagt sag mod virksomheder, der har markedsført produkter baseret på gelée royale ved hjælp af ubegrundede påstande om sundhedsmæssige fordele.

Hvordan produceres gelée royale?

Hvordan produceres gelée royale?

Gelée royale udskilles af kirtler i arbejderbiernes hoveder og gives til alle bierlarver, uanset om de skal blive dronninger (hunner), arbejdere (sterile hunner) eller dronninger (frugtbare hunner).

Efter tre dage fodres dronningelarverne ikke længere med gelée royale, men dronningelarverne fortsætter med at modtage dette specielle stof gennem hele deres udvikling[kilde mangler].

Hvad består gelée royale af?

Hvad består gelée royale af?

Gelée royale består af 67 % vand, 12,5 % proteiner, 11 % simple sukkerarter (monosaccharider), 6 % fedtsyrer og 3,5 % 10-hydroxy-2-decensyre (10-HDA). Den indeholder også sporstoffer, antibakterielle og antibiotiske komponenter, pantothensyre (vitamin B5), pyridoxin (vitamin B6) og spor af vitamin C, [2] men ingen af de fedtopløselige vitaminer: A, D, E eller K.

Gelée royale består af cirka to tredjedele vand, en ottendedel proteiner, 11 % simple sukkerarter, små mængder C-vitamin og forskellige sporstoffer og enzymer.

Gelée royales virkning på kroppen

Gelée royales virkning på kroppen

Gelée royale kan forårsage allergiske reaktioner hos mennesker, lige fra nældefeber til astma og endda livstruende anafylaksi. Forekomsten af allergiske bivirkninger hos personer, der indtager gelée royale, er ukendt. Risikoen for at få allergi over for gelée royale er højere hos personer, der har andre allergier.

Gelée royale høstes fra dronningens celler i bikuben og sælges som kosttilskud eller i hudcremer for at forbedre kollagenproduktionen. Men også for at lindre præmenstruelle og postmenopausale symptomer og forbedre den generelle sundhed.

Til kosmetik

Gelée royale er en populær ingrediens i hudcremer, og forskning bekræfter dens anvendelse som kollagenforstærker. Ved at stimulere kollagenproduktionen i huden bidrager gelée royale også til at beskytte huden mod virkningerne af ultraviolette stråler.

Epigenetiske effekter

Dronninger og arbejderbier er et af de mest slående eksempler på fænotypisk polymorfisme, der styres af miljøet.

Selvom to larver havde identisk DNA, hvor den ene blev opdrættet til at blive arbejder, og den anden til at blive dronning, ville de to voksne være meget forskellige med hensyn til en lang række karakteristika, herunder anatomiske og fysiologiske forskelle, levetid og reproduktionsevne.

Dronningerne udgør den kvindelige kønskaste og har store, aktive æggestokke, mens arbejderne kun har rudimentære, inaktive æggestokke og er funktionelt sterile. Den udviklingsmæssige opdeling mellem dronning og arbejder styres epigenetisk af en differentieret ernæring med gelée royale; Dette synes specifikt at skyldes proteinet royalactin.

En hunlarve, der er bestemt til at blive dronning, fodres med store mængder gelée royale, hvilket udløser en kaskade af molekylære begivenheder, der resulterer i udviklingen af en dronning.

At dæmpe ekspressionen af et enzym, der methylerer DNA hos nyklækkede larver, havde en lignende effekt som gelée royale på larvernes udviklingsforløb. De fleste individer, hvis DNA-methyleringsniveau var reduceret, blev til dronninger med fuldt udviklede æggestokke.

Denne opdagelse tyder på, at DNA-methylering hos honningbier gør det muligt at ændre udtrykket af epigenetisk information differentieret i forhold til næringsindtaget.

Kan mennesker spise gelée royale?

Når det indtages oralt: Gelée royale er MULIGVIS sikkert for de fleste mennesker, når det indtages i passende doser. Doser på op til 4,8 g om dagen i op til 1 år er blevet anvendt uden sikkerhedsproblemer. Hos personer med astma eller allergi kan gelée royale forårsage alvorlige allergiske reaktioner.

Fører gelée royale til vægtøgning?

Tilskud med gelée royale reducerede den gennemsnitlige kropsvægt betydeligt, mens den steg ubetydeligt i placebogruppen.

Hvordan dyrkes gelée royale?

Hvordan dyrkes gelée royale?

Gelée royale høstes ved at stimulere kolonier med bevægelige rammebikasser til at producere bidronninger. Gelée royale opsamles i hver dronningecelle (celle), når dronningelarverne er omkring fire dage gamle.

Det er de eneste celler, hvor der deponeres store mængder; når gelée royale gives til arbejderlarver, gives det direkte til dem, og de spiser det, efterhånden som det produceres. Dronningelarvernes celler “fyldes” med gelée royale meget hurtigere, end larverne kan spise det. Derfor er det kun praktisk at høste gelée royale fra dronningernes celler.

En velstyret bikube kan i løbet af en sæson på 5-6 måneder producere ca. 500 g (18 oz) gelée royale. Da produktet er letfordærveligt, skal producenterne have umiddelbar adgang til et passende kølerum (f.eks. et køleskab eller en fryser).

Her opbevares geléen, indtil den sælges eller transporteres til et opsamlingscenter. Nogle gange tilsættes honning eller bivoks til geléen for at forbedre holdbarheden.

Er gelé kongeblod dyrt?

Er gelé kongeblod dyrt?

Prisen er ~100 €/kg i løs vægt, men kan være meget højere i forarbejdet form (som tabletter, kapsler eller flasker), hvor et kg kan koste forbrugeren op til 3.300 €. Gelée royale er en væske, der er rig på næringsstoffer.

Er gelée royale det samme som honning?

Er gelée royale det samme som honning?

I modsætning til honning er gelée royale naturligt bitter og sur. Arbejderbier udskiller dette stof i deres kirtler for at fodre deres larver og dronninger. Selvom det kan virke ulækkert, afholder smagen ikke folk fra at bruge gelée royale som et kosttilskud til at forbedre forskellige helbredstilstande.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *