Hønsene, eller hvordan deres æg blev symbolet på påsken

Søndag den 4. april fejrer vi påske og sikkert også sejren i vores jagt på chokoladeæg , som vi finder i vores haver (eller i vores lejligheder, det fungerer også). Franskmændene er store forbrugere af æg, da de spiser 217 om året!

Hvad angår chokoladeæg, sælges der ikke mindre end 4000 ton hvert år. Men kender du virkelig detaljerne om æg og traditionerne omkring (æg) i fastetiden? Det er en god lejlighed til at se nærmere på et af de mest spiste fødevarer i hverdagen, uanset om det er chokolade eller ej! Banner med høns i haven

Hvad er et æg?

Ægget er en af de mest fascinerende processer, så meget at det ligner magi. En høne lægger et æg hver dag og har ikke nødvendigvis brug for en hane for at gøre det. Faktisk har de fleste æglæggende høns ikke en hane og foretrækker derfor at være ugift. I dette tilfælde vil ægget være sterilt. Under dannelsen af ægget udvikler hønens ægceller sig til æggeblommen efter 10 dage. Efter en rejse gennem en kanal kaldet æggelederen dannes æggehviden omkring æggeblommen på kun få timer.

Hvad angår skallen , dannes den takket være calcium , der er lagret i hønsens knogler og tarme. En velernæret høne giver en stærkere skal! Ægget får således sin ovale form og mineraliseres med kalkitkrystaller . Denne mineralisering er en af de hurtigste i den levende verden! Høns, eller hvordan deres æg blev symbolet på påsken

Hvordan vælger man det rigtige æg?

Ikke alle æg er ens, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på æggets oprindelse og hønsernes opdrætsforhold . For at gøre dette er det vigtigt at se på æggets kode på skallen. Det første tal angiver nemlig, hvor hønen er opdrættet: 0 for opdrættet i fri udendørs drift, 1 for opdræt i en industriel bygning med adgang til en græsmark, 2 for opdræt i en industriel bygning uden adgang til det fri, men med naturligt lys, og 3 for opdræt i en industriel bygning med kunstigt lys uden adgang til en græsmark.

De to efterfølgende bogstaver angiver æggets oprindelse, og de sidste cifre angiver opdrætsnummeret af hensyn til sporbarheden. Da Frankrig er den største producent af æg i Europa , findes franske æg hovedsageligt på det nationale marked.

Ved at følge disse indikatorer kan du få mere at vide om kvaliteten af dine æg, da angivelser på æggekartoner som “friske æg” ” gårdsæg ” ofte vildledende og ikke betyder ret meget. Desuden er Label Rouge -mærket en ekstra oplysning om kvaliteten af dine æg. Høns, der opdrættes under dette mærke, har nemlig generelt bedre opdrætsforhold. Nu hvor du ved, hvordan du vælger dine æg, er det tid til at give dig nogle fakta om dem, som helt sikkert vil gøre dig klogere! Tote Bag Maman Poule

5 ting du bør vide om æg

Æg er godt for helbredet

Vi ved, at æg er rige på proteiner, men de indeholder også antioxidanter, vitamin A, B12 og D samt 9 aminosyrer, der bidrager til et sundt væv og sunde celler i kroppen. At spise æg styrker også dit hår og dine negle og vedligeholder dine muskler.

Æggeskallen er porøs

Det er hovedsageligt derfor, den absorberer lugten fra andre fødevarer. Æggets smag kan også ændres, så det er vigtigt at opbevare æg i en æggekasse.

Æg har ikke alle samme farve

Skallens farve afhænger af hønsets race. Der findes æg i alle farver: brune, hvide, grønne, kort sagt alle regnbuens farver. Derfor finder man oftest beige æg i Frankrig, mens de er hvide i USA. Nu vil du være mere opmærksom på dette detalje, når du rejser!

Æg må aldrig vaskes

Den beskyttende barriere på skallen fjernes ved kontakt med vand og kan medføre risiko for forurening. I USA (igen!) skal æg opbevares direkte i køleskabet, da de vaskes, før de sælges.

Læg dit æg i et glas vand for at se, om det stadig er spiseligt

Hvis det er frisk, synker det. Hvis det ligger midt i glasset, skal det spises hurtigt. Hvis det flyder, er det ikke længere spiseligt. Nu hvor du ved alt om æg, kan vi se på chokoladeæg. Hønsene, eller hvordan deres æg blev symbolet på påsken

Påskeæggets antikke oprindelse

Påskeæggets oprindelse går tilbage til oldtiden, hvor det var forbudt at spise æg i fastetiden. Æggene, som hønsene lagde, blev opbevaret indtil påske, hvor de blev velsignet og malet og derefter givet til børnene. Ægypterne og perserne malede dem for at symbolisere livets fornyelse, mens druiderne i det gamle Gallien malede dem røde for at fejre solen. I det 9. århundrede forbød den katolske kirke også forbruget af æg, og de overskydende æg, som hønsene lagde, blev derfor dekoreret med de mønstre, vi kender så godt i dag.

I det 17. og 18. århundrede blev æggene endelig rigt dekoreret og tilbudt med overraskelser for at forføre på de fyrstelige hoffer. Ludvig XV gav endda et kæmpe æg til sin elskerinde Madame du Barry, som fandt en statuette af Amor indeni! Hønsene, eller hvordan deres æg blev symbolet på påsken

Hvorfor hønseægget blev til chokolade…

Det vides ikke, hvornår ideen om at fremstille chokoladeæg opstod. I det 17. århundrede begyndte man imidlertid i Alsace at bore hul i æggene på den ene side og tømme dem for at fylde dem med chokolade.

Det var først i det 19. århundrede, at man begyndte at se æg lavet udelukkende af chokolade , takket være nye teknikker til bearbejdning af kakaomasse og fremkomsten af specielle forme, der gjorde det muligt at fremstille disse ægformede figurer. I dag er chokoladeæg blevet meget udbredt, og man kan finde dem i alle former, smagsvarianter og farver. De har ikke længere meget at gøre med hønsens æg, men fortsætter med at glæde børn og voksne !

Og hvad med hønen i alt dette?

Det er sikkert, at kaninen (der findes artikler om dette dyre med store ører på bloggen) den 4. april vil konkurrere med hønen, da det er kaninen, der står for leveringen, selv om der er udgangsforbud. Som symbol på frugtbarhed og kærlighed er det naturligt blevet forbundet med påsken af de kristne. I så høj grad, at man er kommet til at forestille sig, at det var en kanin, der delte æggene ud, på bekostning af den stakkels høne.

Den gør sig dog stor umage. Mens en høne i 1900-tallet i gennemsnit lagde 80 æg om året, er det i dag mere end 300 om året for batterihøns ! Den vigtigste årsag er genetisk selektion, skabelsen af hybridæglæggere , men også ændringer i dens foder.
Banner med hønehalskæde

Hønsets morfologi ændrer sig

Intensiv opdræt har fuldstændig ændret fjerkræverdenen, også fysisk. Høns har i dag en morfologi , der er helt forskellig fra deres forfædres, både hvad angår skelettet , der er overdimensioneret, og den kemiske sammensætning af knoglerne , eller endda genetikken generelt. De er også større, men lever derfor også kortere: Mens en vild hane har en forventet levetid på mellem 3 og 11 år, lever æglæggende høns kun et år!

Det synes derfor vigtigt at genoverveje sin forbrug af æg og blive bevidst om disse fjerede damers skæbne. Ved for eksempel at reducere dit forbrug af æg kan du se på dine høns i haven uden at få dårlig samvittighed! Foretræk chokoladeæg frem for æg fra vores venner, og undgå samtidig leverkrise.

Nu ved du alt om høns og deres daglige gaver. Påsken har ikke længere nogen hemmeligheder! Du, der elsker æg og høns, både af kød og chokolade, forstår den plads og betydning, de har i vores liv. At videregive disse værdier om vores fjerede venner fra generation til generation er at sikre deres fortsatte eksistens og bedre nyde dine (påske)æg. Og glem ikke: en gang høne, altid æg!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *