Denhuskebieer detmest forbløffende væseni insektverdenen.kroppenerdelikat, dens levetid er kort, og den har mangefjender. Alligevel disseulemper ignoreres, mens bien hver dag udfører sinopgavemed at indsamlenektarogpollen, som den bringer tilbage til bikuben, så de kommendegenerationeraf bier kan trives. Bien er endda villig til at dø for at forsvarebikuben.
Selvom mennesker ogdyrgennem historien har plyndret bistaderne for at smage påhonning, har bien overlevet og tilpasset sigklimaerog forhold, der ligger langt fra dem, hvor bier blev registreret for første gang. I denne artikel kan du læse om, hvordan bier producerer honning, og hvordan mennesket har afsløret dereshemmeligheder.
Hvorfor producerer bier honning?
Bier erintelligenteogpraktiske. Omforåretog omsommeren erarbejderbier travlt med at indsamle nektar og pollen for at lavereserverhonning tilvinteren. Bierne ville ikke overleve uden for bikuben i de kolde vintermåneder. Fødekilder/strong>er også meget sjældne om vinteren.
Er du en ubestridt fan af bier? Se voressamling af genstande & gaveideer om bier
Honningbier producerer så meget honning som muligt i de varme måneder, så de kan forsørge kolonien i den “døde sæson”. Honningen bruges til atfodreungerne. De nye bier spiser nektar og pollen, så de bliver stærke og klar til at arbejde, når foråret kommer.
Honning
En dyrebar nektar
Biernes vigtigste fødekilder er pollen, nektar og honning. Pollen er rig påproteiner, og nektar indeholder en bred vifte afsukkerarter, hvilket gør dem til godeenergikilderpå kort sigt. Biersamlernektar, som de bringer tilbage tilcellernei bikuben, hvor den gennemgår en proces medventilationogfordampning, for til sidst at blive omdannet til honning.
Honning er en vigtig fødekilde for bier, især honningbier. Honning er en fødekilde, der er rig på energi, sukker og kulhydrater. Honning forringes ikke og kan opbevares i bikuben. I teorien kan den opbevares for evigt, dabakterierogsvampeikke kan udvikle sig i den. Det betyder, at honning er en ideel fødevarekilde om vinteren, når forsyningerne af nektar og pollen er knappe. For at give dig en idé om honningens holdbarhed er der fundet spiselig honning i noglefaraoer.
Honning er afgørende for bier, da de i vintermånederne skal holde enkolonipå omkring 10.000 bier i live og i gang. Humlebier og hveps lader derimod deres koloni dø og lader kun deresdronning, hvilket gør det muligt for dem at producere store mængder honning. Honningbier har brug for mindst 20 til 30 pund honning for at overleve en gennemsnitlig vinter. Der produceres ofte ekstra honning for at imødegå dennaturlige predation. Derfor er de ideelle tilopdrætaf mennesker, især hvisvejrforholdeneer idylliske i sommermånederne.
Hvor meget honning producerer en bi?
En arbejdsom bi producerer en tolvtedel af en teskefuld i løbet af sit liv (som kan vare fra 36 dage om sommeren til 3-4 måneder om vinteren). Det svarer til, at 12 honningbier producerer denne ene teskefuld. En lækker skefuld honning blandet igrødeller ensmoothiekan gøremorgenmaden mere spændende, men tag dig tid til at nyde hverbid og værdsætte disse små insekters uforlignelige dedikation!
Fordelene ved honning
Der er mangefordeleved honning, der har været brugt til at behandle mangelidelseri årtusinder. Her er nogle af dem.
- Honning er godt forblodet
- Honning er sikrere end sukker
- Honning er godt for tilhængere afyoga
- Honning erantibakterieltogantiseptisk.
- Honning er et energirigt fødevare
- Honning hjælper medfordøjelsen
- Honning bekæmperinfektioneri huden oghovedbunden
- Honning hjælper børn med atsove
Producerer alle bier honning?
Typer af bier
En bikube består af endronning, hundredvis af dronninger og tusindvis afarbejderbier.
Arbejderbien
Arbejderbier udgør 99 % af bikubens bestand, og det er sandsynligvis den eneste type bier, du har set. De er allehunnerog udfører næsten altarbejdeti bikuben. Arbejderbier lever i cirka 45 dage, og de opgaver, de udfører, afhænger af arbejderbiens alder.
Arbejderbien har til opgave atfodre
Arbejderbien har entagget brodtil at beskytte sig selv og bikuben. Når arbejderbien er nødt til at bruge sin brod, sætter den sig fast i offerets hud. Når den forsøger at flyve væk fra offeret, forbliver broden fastgjort til giftposen, som fortsætter med at pumpe gift, indtil den er tom. Som følge heraf dør arbejderbien.giftbeholderen, som fortsætter med at pumpe gift ud, indtil den er tom. Som følge herafdør arbejderbien.
Arbejderbiensbener udstyret medbørster, der hver især er designet til at udføre forskellige opgaver, såsombørstningaf pollen fraøjnene, rengøring afantennerne,aftørringafstøvfravingerneogpakningafpollenpå bagbenene. En anden tilpasning hos arbejderbien er tokæberi form af skeer, der bevæger sig vandret for at indsamle pollen og tygge voks. Under bagkroppen findes der vokskirtler, der bruges til at byggebieredenog til at lukke cellerne i bikuben.
Humlebien
Humlebierer de enestehanneri en bi-koloni. De har kun ét formål, nemlig atparre sigmed hunnerne.strong>hanneri en bi-koloni. De har kun ét formål, nemlig at parre sigmed dronninger fra andre bistader. De lever cirka dobbelt så længe som arbejderbier, nemlig cirka 90 dage.
Honningbiermellifèresmed dronningebier har en stor,rundog store øjne; de har heller ikke brod. De spiser ikke selv, når de er sultne, men trækkertungenud og venter på, at en arbejderbi fodrer dem.
De mandlige bier lever kun i bistaderne i foråret og sommeren, når kolonien går i overlevelsesmodus. om vinteren forlader de bikuben. Humlebierne forlader bikuben samtidig med de nye dronninger og begiver sig mod parringsområderne, hvor de hurtigste humlebier fanger dronningerne. Når en humlebi har parret sig, dør den. De resterende humlebier dør, når fødevaren slipper op om vinteren.
Dronningen
Hver bikube har en bidronning, som ermortil hele bikuben. Hun er den eneste hun, der kan parre sig, og om foråret og sommeren kan hun lægge 1.500ægom dagen. Inden hun lægger æg, inspicerer dronningen hver enkelt celle i honningkagen for at sikre sig, at arbejderbier renser den ordentligt.
Honningbiens dronning har en langmaveog små vinger, og hun er megetstørreend de øvrige bier i kolonien. Dronningen producerer særligekemiske stoffer, der giverinstruktionerogpåvirkerkoloniens adfærd.
For at skabe dronninger udklækkes sunde
Så snart de nye bidronninger erfødt,dræberde alle andre bidronninger, der er under udvikling i bikuben. Når de er tilstrækkeligt udviklede, forlader de bikuben for at parre sig ogstiftederes egen koloni, normalt efter 5 til 12 dage. De parrer sig med mere end et dusindronningerpå tre dage, før de vender tilbage til bikuben for atlæggederes æg. Dronningerne forlader aldrig bikuben igen, medmindre de skal finde et nythjem, hvilket de har tendens til at gøre, efter at de har skabt en ny bidronning.
Er honning biernes opkast?
Forestillingen om, at honning er “biernes opkast” stammer fra det faktum, at bier tygger og spytter nektar ud, før de omdanner det til honning. De fleste mennesker er enige i dennehypotese, da det er en substans, der passerer ned i spiserøret, derefter ned i en anden mave, før den skubbes tilbage, hvilket er tilfældet med opkast.
Det er dog en mereteknisktilgang til denne hypotese. Her skal manskelnemellemopkastninghos bier og opkast hospattedyr, da nektar og honning, der behandles af bier, aldrig kommer i direkte kontakt med fødevarer, der behandles eller skal behandles på en “fordøjelsesmæssig” som føde i et pattedyrs mave.”
Det sted, hvor bierne opbevarer nektar, er som en anden mave, men det bruges aldrig til at fordøje føde hos honningbier. Det bruges dog aldrig til at fordøje føde hos honningbier. Tværtimod er dens eneste formål atopbevarenektaren.
Hvordan bliver pollen til honning?
Honningproduktion er enprocesi flere trin, som du kan forestille dig. Lad os følge honningbiernes arbejde trin for trin, når de fremstiller denne dyrebarefødevaretil kolonien.
Trin 1: Arbejderbier indsamler nektar
Når arbejderbien finder sinkildenektar, begynder hendes arbejde! Ved hjælp af sin snabel suger hun nektaren ind iblomsterne, og besøger ofte mere end 100 blomster på en enkelt tur.
Nektaren, sammen med lidt af biernesspyt, opbevares i en særlig pose kaldethonningmaven. Når honningmaven er fuld, vender arbejderbien tilbage til bikuben for at aflevere sin last.
Trin 2: Arbejderbier overfører nektar til husbier
Tilbage i bikuben venter bier, kaldet husbier, på, atsamlerbierene vender tilbage. Arbejderbier overdrager nektaren til de ventende bier, så de kan påbegynde processen med atfremstillingaf honning. Når nektaren ertygget På dette tidspunkt indeholder blandingen af nektar og enzymer for megetvandtil at kunne opbevares om vinteren. Bierne skal derfordehydrere. En del af vandet fjernes fra honningen, når den passerer fra bi til bi. Men bierne bruger to andre metoder til attørrehonningen. Førstsprederde honningen ud på voksen. Denne proces øgeroverfladenog muliggør en større fordampning af vandet. Bierneventilererderes vinger tæt på honningen for at øgeluftstrømmenog få endnu merevæsketil at fordampe. Til sidst vil honningen have et vandindhold på ca. 17-20 % mod tidligere 70 %. Bierne arbejder virkelig for deres mad! Det sidste trin i honningfremstillingsprocessen er opbevaring. Honningen lægges i cellerne i bikuben, hvor den forbliver, indtil bierne er klar til atspise den. For at honningen forbliver frisk, er hver celle dækket med bivoks. Fremstillingen afvoks er en andenfascinerende proces. Mange af os tager honning for givet. Vi behøver blot at gå i butikken og købe enlækkerlokal honning med hjem ogsmagepå den. Vi tænker sjældent over al den tid, der går med at producere honning. Næste gang du tilføjer et pardråber honning til dintoast eller dinte, så tak de hundredvis af bier, der har gjort det muligt! Vidste du, at alt, hvad en honningbi gør, ernyttigtpå en eller anden måde? Vi kender selvfølgelig alle tilfordeleneoganvendelserneaf honning. Men bier gør meget mere end det! De producerer også andre vigtige ressourcer, som mennesker kan bruge: bi pollen,gelée royaleog bivoks. Bivoks tiltrækker måske ikke så megetopmærksomhedsom honning, men den spiller en vigtig rolle forkoloniens succes. Hvis du ikke allerede har gættet det, lever bier et megetordnetliv. Hver enkelt harsinrolle at spille i kolonien, herundersygeplejersker, samlere,rengøringsassistenterog endda dronningen selv. Det er derfor logisk, at dereshjemer lige så velplanlagte og funktionelle som bierne selv. Deres bistader består af småceller i form afsekskanter, der er perfekt designet til at give maksimalopbevaringspladsved hjælp af et minimum af bivoks. Bivoks er detgrundlæggende elementi bikuben. Bier af slægten Apis producerer den for at bygge de sekskantede honningkager, hvor bierne lever, arbejder, opfostrer deresungerogopbevarerderes fødevarelagre. I sin naturlige form er bivoks faktisk hvid eller gennemskinnelig. Den får dengyldnelysepropolisTrin 3: Bierne dehydrerer honningen
Trin 4: Bierne dækker honningkagen med bivoks.
Bivoks
Hvad er bivoks?
Bivoks består af omkring 300forskellige forbindelserforskellige. Dens sammensætning kan variere lidt afhængigt af, hvor bierne lever. Arbejderbier er ansvarlige for produktionen af bivoks. De harkirtlerpå undersiden af deresabdomen, derudskillervoks i form af tynde plader kaldetskæl. Lad os følge en af arbejderbier i processen med at producere bivoks!
Hvordan fremstiller bier voks?
Det første trin begynder, når en arbejderbi forlader bikuben for at søge efter pollen og nektar. Disse bieroverførernektar og honning til andre bier, somspiserogomdannertil voks. Bier har brug for store mængder nektar for at producere voks. Faktisk skal en bi spise seks til otte pund honning for at fremstille et enkelt pund bivoks!
Når sukkeret er omdannet til voks, begynder bierne at udskille det gennem deres specielle kirtler. Voksen kommer først i form af småflager, men denformesogstøbesaf de andre bier på en fascinerende måde. Bierne danner enkædeog sender den udskilte voks videre langs kæden. Hver bi tygger på sin tur på voksen for at gøre densmidigogbøjelig.
Når voksen har nået den ideelle tilstand, kan bierne begynde at bygge de sekskantede honningkager. Kagerne fyldes derefter med honning og dækkes med voks for at undgå tab affugt.
Hvordan får man bivoks?
De flestebiavlerefår deres bivoks fravoksdækslerne, der dækker hver honningcelle. Ved hjælp af envarmt kniv fjerner biavleren voksdækslerne, samler dem og smelter dem for at adskille voksen fra den resterende honning. Da voks er lettere end honning, stiger den op til overfladen. Biavleren fjerner det øverste lag voks og lader detstrong>afkøle, så den bliver til enfast masse af bivoks.
Fordelene ved bivoks
Som alt andet, der produceres af bier, har bivoks visseegenskaber, der gør det megetnyttigti hjemmet. Og da det er et naturligt stof, foretrækker mange mennesker produkter tilpleje,skønhedogvelvære, der indeholder bivoks, frem for produkter, der indeholder ukendte og potentieltfarlige kemikalier. Bivoks er værdsat af mennesker over hele verden på grund af detsnærendeoghelbredendeegenskaber. Bivoks er gavnligt, fordi det:
- Forseglerfugtigheden, hvilket gør det til et fantastisk middel modtør hud.
- Den indeholderantioxidanter, der giver huden etstrålende ogglødende udseende.
- Den fungerer som en forsegling, der beskytter huden modgiftstofferimiljøet.
- Beskytter huden, samtidig med at den kan ånde.Erantiinflammatoriskog kan derfor hjælpe med at helbredesnitogblå mærker.
- Indeholdervitamin A, som fremmercellefornyelsen
Konklusion om honningbier
Hvordan kan du bedst lide din honning? I en smoothie?Smurtpå toast? I en tynd stråle påpandekager? Denneingredienser ikonisk og løfter enhver lækkerbisken til et højere niveau, og den er så naturligtlækkert, at du uden tvivl vil fortære dettevidundermed honning på få sekunder. Det mest imponerende er, at alt dette er resultatet af et helt livs arbejde fra etbittesmå, men utroligttalentfuldt væsen: bien.
Honning er lækker og nærende, det er der ingen tvivl om! Honningbiernes liv er helliget at støtte kolonien. Hver bi har en rolle at spille, og denne rolle skal udfyldes, for at kolonien kantrives. Produktion og opbevaring af honning er en af de måder, hvorpå bierne sikrer bikubens succes. Vi synes, at processen med at fremstille honning erutrolig! Hvad synes du? Lad os høre din mening i kommentarfeltet! Før du går, kan du også læse vores artikel om sommerfuglelarver!